Ten przepis na przepyszną tartę jabłkową dostałam podczas mojej pierwszej wizyty u Rodziny w Szwecji. Odtąd deser regularnie pojawia się na naszym stole. Doskonale zastępuje szarlotkę, zwłaszcza, gdy mamy ochotę na ciepłe ciasto z lodami lub sosem waniliowym.
Jego ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się go dosłownie w kilka minut, a efekt zawsze wychodzi rewelacyjny.
UWAGI
Bułeczki zawierają gluten i masło. Weź to pod uwagę, jeśli ktoś w Twojej rodzinie jest alergikiem lub cierpi na celiakię albo nie toleruje glutenu.
ZANIM ZACZNIECIE PICHCIĆ:
Przygotuj mikser lub blender, rozgrzej piekarnik do 220/225 °C i nasmaruj tłuszczem formę do tart.
PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj dużą miskę, miarkę do suchych składników, mikser lub blender.
Składniki na kruszonkę możesz najzwyczajniej w świecie wymieszać ze sobą, jeśli masz trochę więcej czasu, możesz je też zblendować w procesorze lub przy użyciu blendera do zup.
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA tarty:
- 1 dl mąki mąki pszennej. Ja używam mąki ekologicznej i taką też polecam.
- 2 dl płatów owsianych
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 5/6 jabłek
- cukier i cynamon do obtoczenia owoców
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
- Na początku roztapiamy masło.
- Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie obtaczamy w cukrze i cynamonie, układamy w foremce.
- Z mąki, cukru, masła i płatków owsianych robimy „kruszonkę”. Możemy po prostu wymieszać składniki, możemy je też zblendować na gładką masę.
- „Kruszonkę” wykładamy na wierzch.
- Pieczemy 15/20 minut, aż kruszonka zrobi się złotobrązowa.
- Podajemy z lodami lub sosem waniliowym.
Ogromne dzięki dla Doroty za podzielenie się ze mną tym przepisem! 🙂
Comments are closed.