Pachnące, pyszne, delikatne racuszki z jabłkami to wspaniały pomysł na rodzinne śniadanie, które Twoje Dziecko na pewno zapamięta na długie lata i które będzie z nostalgią wspominać jako dorosły. W naszym domu pojawiają się regularnie w niedzielne poranki, ku radości wszystkich domowników. 

Poniżej przedstawiam zmodyfikowany przeze mnie przepis, który sprawdza się za każdym razem i choć zawsze planuję, że choć trochę zostanie na drugi dzień, rzadko do tego dochodzi – błyskawicznie znikają.

Przygotowanie zajmuje chwilkę (około 10 minut), gorzej ze smażeniem, dlatego im większa patelnia, tym szybciej się uwiniesz.

UWAGI
  • Racuszki zawierają mleko, mąkę pszenną i jajka. Ostrożnie w przypadku alergii.
  • Wychodzi ich sporo, więc śmiało możesz zrobić połowę przepisu – będzie akurat na jedno śniadanie dla 3-4 osobowej rodziny.
ZANIM ZACZNIECIE PICHCIĆ:
  • Przygotuj składniki, umyj dokładnie jabłka, obierz je i pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra.
  • Przyda Ci się tez mikser i papierowy ręcznik do osuszania placuszków z tłuszczu.
  • Przygotuj miskę do ciasta, mikser, szklankę, łyżkę, patelnię i olej do smażenia.
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA racuszków:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam ekologiczną)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (również ekologicznej)
  • 2 ekologiczne jajka
  • 1,75 szklanki mleka (może być migdałowe)
  • czubata łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • ćwierć łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • dwie łyżki miękkiego oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka, obrane, pokrojone na plasterki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki (ja zwykle kroję na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części).
  2. Wszystkie składniki miksujemy  do uzyskania gładkiej masy.
  3. Jabłka dodajemy do ciasta. Jeśli są wyjątkowo soczyste, dodajemy je partiami, jeśli nie, to możemy wrzucić wszystkie od razu.
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja używam oleju kokosowego również do smażenia) na złoty kolor, z dwóch stron.
  5. Gotowe racuszki odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Racuszki podajemy z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną lub ulubionym jogurtem. Tutaj Twoje Dziecko na pewno wymyśli jakiś fajny sposób podania. Smacznego!

Napisz komentarz