AutorMama CzarodziejkaKategoriaTrudnośćŁatwe

Ta interpretacja pizzy sprawdza się doskonale w moim domu, zawsze wychodzi, jest pyszna i pozwala nakarmić rodzinę całkiem sporą porcją warzyw. Za każdym razem lądują na niej inne składniki, niemniej zawsze świetnie smakuje. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pozwala na ogromną kreatywność przy ozdabianiu. Jeśli podzielisz placki na mniejsze kawałki, możesz je spakować jako lunch do pracy, zamrozić na później - jeśli cokolwiek zostanie 🙂

Porcji1 Porcja
Czas przygotowania30 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas55 min.
Cisto na pizzę
 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej ekologicznej)
 25 g świeżych drożdży (pół paczuszki)
 4 łyżeczka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka soli (ja używam himalajskiej)
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżka rozmarynu
 1 łyżka oregano
 1 łyżka tymianku
 ewentualnie zioła prowansalskie
 1 szklanka ciepłej wody
Sos do pizzy
 ekologiczny przecier pomidorowy
 3 ząbki czosnku
 sól, pieprz, przyprawy do smaku
Na pizzę - według smaku i uznania - moje propozycje:
 dwie papryki
 por i / lub czerwona cebula
 czerwona fasola
 kukurydza
 pomidory koktailowe
 ewentualnie mięso lub peperoni
 tarty ser żółty
1

Przygotuj składniki. Ja używam świeżych drożdży, możesz zamiast nich dodać 7 gram drożdży suchych.

2

Przesiej mąkę i dodaj do niej pokruszone drożdże. Wymieszaj.

3

Dodaj pozostałe składniki poza wodą. Wymieszaj dokładnie i stopniowo zacznij dodawać wodę. Możesz mieszać ciasto łyżką, możesz też użyć miksera z hakami do ciasta.

4

Gładkie ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ja w tym czsie zaczynam rozgrzewać piekrarnik i zostawiam miskę na kuchence. Temperatura piekarnika: 225 stopni.

5

Gdy ciasto rośnie, myjemy dokładnie i kroimy warzywa.

6

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do sosu pomidorowego. Przypraw i odstaw na chwilę do lodówki.

7

Utrzyj ser. Ja używam go bardzo mało, większa ilość też jest ok.

8

Wyrośnięte ciasto rozciągnij lekko i ukłóż na blachach. Z przepisu wychodzą dwie duże blachy.

9

Często zamiast dużej blachy, robię podłużne pizze lub małe placki - to pozwala stworzyć kilka różnych kompozycji za jednym zamachem.

10

Pozwalam cistu jeszcze chwię wyrosnąć.

11

Gdy ciasto podrośnie, posmaru je sosem.

12

Ułóż dodatki.

13

Posyp serem

14

Peperoni i pomidory koktajlowe idą na wierzch.

15

Wstaw pizzę do nagrzanego do 225 stopni piekarnika na około 20 minut.

16

Smacznego i udanej zabawy!

Składniki

Cisto na pizzę
 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej ekologicznej)
 25 g świeżych drożdży (pół paczuszki)
 4 łyżeczka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka soli (ja używam himalajskiej)
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżka rozmarynu
 1 łyżka oregano
 1 łyżka tymianku
 ewentualnie zioła prowansalskie
 1 szklanka ciepłej wody
Sos do pizzy
 ekologiczny przecier pomidorowy
 3 ząbki czosnku
 sól, pieprz, przyprawy do smaku
Na pizzę - według smaku i uznania - moje propozycje:
 dwie papryki
 por i / lub czerwona cebula
 czerwona fasola
 kukurydza
 pomidory koktailowe
 ewentualnie mięso lub peperoni
 tarty ser żółty

Wskazówki

1

Przygotuj składniki. Ja używam świeżych drożdży, możesz zamiast nich dodać 7 gram drożdży suchych.

2

Przesiej mąkę i dodaj do niej pokruszone drożdże. Wymieszaj.

3

Dodaj pozostałe składniki poza wodą. Wymieszaj dokładnie i stopniowo zacznij dodawać wodę. Możesz mieszać ciasto łyżką, możesz też użyć miksera z hakami do ciasta.

4

Gładkie ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ja w tym czsie zaczynam rozgrzewać piekrarnik i zostawiam miskę na kuchence. Temperatura piekarnika: 225 stopni.

5

Gdy ciasto rośnie, myjemy dokładnie i kroimy warzywa.

6

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do sosu pomidorowego. Przypraw i odstaw na chwilę do lodówki.

7

Utrzyj ser. Ja używam go bardzo mało, większa ilość też jest ok.

8

Wyrośnięte ciasto rozciągnij lekko i ukłóż na blachach. Z przepisu wychodzą dwie duże blachy.

9

Często zamiast dużej blachy, robię podłużne pizze lub małe placki - to pozwala stworzyć kilka różnych kompozycji za jednym zamachem.

10

Pozwalam cistu jeszcze chwię wyrosnąć.

11

Gdy ciasto podrośnie, posmaru je sosem.

12

Ułóż dodatki.

13

Posyp serem

14

Peperoni i pomidory koktajlowe idą na wierzch.

15

Wstaw pizzę do nagrzanego do 225 stopni piekarnika na około 20 minut.

16

Smacznego i udanej zabawy!

Pizza Mamy Czarodziejki – najlepszy, sprawdzony przepis w zdrowej wersji

Napisz komentarz

Pin It