AutorMama CzarodziejkaKategoriaTrudnośćŁatwe

Przepyszne czekoladki, które posmakują amatorom gorzkiej czekolady i masła orzechowego. Doskonałe dla każdego, kto stara się uniknąć węglowodanów, świetne dla mam, które mają ochotę na małe co-nieco bez wyrzutów sumienia. UWAGA: nie nadają się dla osób uczulonych na kakao, czekoladę, masło orzechowe, olej kokosowy i inne składniki - dlatego jeśli cierpisz z powodu alergii pokarmowych, lepiej poszukaj innego przepisu.

Porcji1 Porcja
Czas przygotowania10 min.Czas gotowania1 godz. 30 min.Całkowity czas1 godz. 40 min.
 1 tabliczka gorzkiej cekoldy (ja sięgam po ekologiczną, 80% kakao)
 1 łyżeczka oleju kokosowego (jeśli dodamy więcej, czekoladki będą się szybko rozpuszczać)
 3 łyżka masła orzechowego (ja używam eko), im twardsze masło, tym lepszy efekt
 orzechy, migdały do nadziewania
 ewentualnie przyprawy do smaku - np chilli, kardamon, cynamon
1

Do przygotowania czekoladek używam sylikonowych foremek. Można skorzystać też z malutkich papilotków do muffinek.

2

Przygotowuję miskę do kąpieli wodnej i wrzucam do niej pokruszona czekoladę. Im więcej kakao, tym lepiej.

3

Rozpuszczam czekoladę, mieszam.

4

Dodaję przyprawy.

5

Dodaję do czekolady pół łyżeczki oleju kokosowego.

6

Dokładnie mieszam olej z czekoladą. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością, bo czekoladki będą się momentalnie rozpuszczać po wyjęciu z lodówki.

7

Rozpuszczoną czekoladę przelewam ostrożnie do foremek, wypełniając je do około połowy.

8

Do każdej czekoladki dodaję orzecha lub migdała.

9

W kąpieli wodnej rozpuszczam delikatnie masło orzechowe.

10

Dodaję masło do foremek. Mieszamy wykałaczką by lekko połączyć masło z czekoladą.

11

W tym kroku świetnie sprawdza się Mały Pomocnik. który ma świetną zabawę w wymyślaniu różnych kształtów.

12

Gotowe czekoladki wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na kilka minut do zamrażalnika. Druga opcja u mnie się nie sprawdza - za bardzo boję się o zęby. Natomiast czekoladki z lodówki gryzą się świetnie.

13

Czekoladki podajemy schłodzone lub podjadamy bezpośrednio z lodówki. Są przepyszne!

Składniki

 1 tabliczka gorzkiej cekoldy (ja sięgam po ekologiczną, 80% kakao)
 1 łyżeczka oleju kokosowego (jeśli dodamy więcej, czekoladki będą się szybko rozpuszczać)
 3 łyżka masła orzechowego (ja używam eko), im twardsze masło, tym lepszy efekt
 orzechy, migdały do nadziewania
 ewentualnie przyprawy do smaku - np chilli, kardamon, cynamon

Wskazówki

1

Do przygotowania czekoladek używam sylikonowych foremek. Można skorzystać też z malutkich papilotków do muffinek.

2

Przygotowuję miskę do kąpieli wodnej i wrzucam do niej pokruszona czekoladę. Im więcej kakao, tym lepiej.

3

Rozpuszczam czekoladę, mieszam.

4

Dodaję przyprawy.

5

Dodaję do czekolady pół łyżeczki oleju kokosowego.

6

Dokładnie mieszam olej z czekoladą. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością, bo czekoladki będą się momentalnie rozpuszczać po wyjęciu z lodówki.

7

Rozpuszczoną czekoladę przelewam ostrożnie do foremek, wypełniając je do około połowy.

8

Do każdej czekoladki dodaję orzecha lub migdała.

9

W kąpieli wodnej rozpuszczam delikatnie masło orzechowe.

10

Dodaję masło do foremek. Mieszamy wykałaczką by lekko połączyć masło z czekoladą.

11

W tym kroku świetnie sprawdza się Mały Pomocnik. który ma świetną zabawę w wymyślaniu różnych kształtów.

12

Gotowe czekoladki wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na kilka minut do zamrażalnika. Druga opcja u mnie się nie sprawdza - za bardzo boję się o zęby. Natomiast czekoladki z lodówki gryzą się świetnie.

13

Czekoladki podajemy schłodzone lub podjadamy bezpośrednio z lodówki. Są przepyszne!

Czekoladki z masłem orzechowym – inspirowane dietą keto

Napisz komentarz

Pin It