Dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszne bułeczki pszenne.

Przepis wymaga czasu i cierpliwości, najlepiej zatem zabrać się za niego w dzień wolny od przedszkola, szkoły i pracy – potrzebujesz 2-3 godzin na jego wykonanie (ciasto musi wyrosnąć), choć sama część aktywna to jakieś pół godziny. Ciasto można zagniatać rękami, drewnianą łyżką lub użyć miksera z hakami do zagniatania chleba.

UWAGI

Bułeczki zawierają gluten, masło i jajka. Weź to pod uwagę, jeśli ktoś w Twojej rodzinie jest alergikiem lub cierpi na celiakię albo nie toleruje glutenu.

Zanim zaczniecie pichcić:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je kilka minut wcześniej z lodówki. 
  • Przygotuj dużą miskę, łyżkę, łyżeczkę, kubek, drewnianą łyżkę lub mikser z hakami do zagniatania chleba, blachę i papier do pieczenia, oliwę do posmarowania rąk i czystą ściereczkę.
Składniki potrzebne do przygotowania 12 bułeczek:
  • 3 kubki mąki pszennej. Ja używam mąki ekologicznej i taką też polecam.
  • ¾ szklanki letniej wody (około 38°C)
  • 20 gram świeżych drożdży. Możesz użyć drożdży suszonych, w takim wypadku użyj 1,5 łyżeczki i pomiń etap przygotowywania zaczynu).
  • 2 łyżeczki miodu. Możesz zamiast miodu użyć 1,5 łyżeczki cukru.
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.
  • 1 ekologiczne jajko.
  • 5 łyżeczek miękkiego masła (znów najlepiej ekologicznego).

Sposób przygotowania:
  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Świeże drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy miód lub cukier, pół szklanki ciepłej wody i dwie czubate łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na około 10 – 15 minut.
  2. Pozostałe składniki łączymy w misce i dodajemy do nich zaczyn, który po kwadransie powinien już ładnie podrosnąć. To świetny moment, by pokazać Dziecku jak „pracują” drożdże i trochę o nich poopowiadać.
  3. Wszystko dokładnie zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Możemy użyć miksera z hakami do wyrabiania chleba. Trwa to zwykle około 4-6 minut.
  4. Odstawiamy ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce.
  5. Ponownie wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  6. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy ścierką odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  7.  Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy ręce oliwą i formujemy bułeczki. Z przepisu wyjdzie około 12 mniejszych sztuk.
  8. Układamy bułeczki na blasze i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.
  9. Piekarnik nastawiamy na 225° C. Pieczemy bułeczki przez około 15 minut, aż będą złote.
  10. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką lub chowamy do lnianego woreczka by szybko nie wyschły. Rzadko się to jednak zdarza. Pachną cudnie i pysznie smakują – co sprawia, że błyskawicznie znikają.

Wszystkie przepisy na tej stronie nadają się do wspólnego przygotowania razem z Dzieckiem, gwarantują świetną zabawę, pysznie smakują i pozwalają kreatywnie spędzić razem czas.

Staram się gotować, piec i ogólnie pichcić w duchu eko, do czego i Ciebie zachęcam, nie jest to jednak warunek konieczny, by wszystko wyszło pyszne i apetyczne.

Comments are closed.