Ten przepis na przepyszną tartę jabłkową dostałam podczas mojej pierwszej wizyty u Rodziny w Szwecji. Odtąd deser regularnie pojawia się na naszym stole. Doskonale zastępuje szarlotkę, zwłaszcza, gdy mamy ochotę na ciepłe ciasto z lodami lub sosem waniliowym.

Jego ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się go dosłownie w kilka minut, a efekt zawsze wychodzi rewelacyjny.

UWAGI

Bułeczki zawierają gluten i masło. Weź to pod uwagę, jeśli ktoś w Twojej rodzinie jest alergikiem lub cierpi na celiakię albo nie toleruje glutenu.

ZANIM ZACZNIECIE PICHCIĆ:

Przygotuj mikser lub blender, rozgrzej piekarnik do 220/225 °C i nasmaruj tłuszczem formę do tart.

PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj dużą miskę, miarkę do suchych składników, mikser lub blender.

Składniki na kruszonkę możesz najzwyczajniej w świecie wymieszać ze sobą, jeśli masz trochę więcej czasu, możesz je też zblendować  w procesorze lub przy użyciu blendera do zup.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA tarty:
  • 1 dl mąki mąki pszennej. Ja używam mąki ekologicznej i taką też polecam.
  • 2 dl płatów owsianych
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 5/6 jabłek
  • cukier i cynamon do obtoczenia owoców
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1. Na początku roztapiamy masło.
    2. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie obtaczamy w cukrze i cynamonie, układamy w foremce.
    3. Z mąki, cukru, masła i płatków owsianych robimy „kruszonkę”. Możemy po prostu wymieszać składniki, możemy je też zblendować na gładką masę.
    4. „Kruszonkę” wykładamy na wierzch.
    5. Pieczemy 15/20 minut, aż kruszonka zrobi się złotobrązowa.
    6. Podajemy z lodami lub sosem waniliowym.


Ogromne dzięki dla Doroty za podzielenie się ze mną tym przepisem! 🙂

Comments are closed.