To  genialny przepis na przepyszny, łatwy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, zwykłej mąki (choć ja jak przeważnie wybieram ekologiczną), aromatycznych ziół, zdrowych ziaren i oliwy. Rośnie ślicznie, magicznie pachnie i równie magicznie znika. Chlebek jest:

  • przyjazny budżetowi (składniki są dostępne i niedrogie, a gotowy chlebek można z powodzeniem zamrozić na później. Ja mrożę go pokrojonego na kromeczki),
  • zdrowy, a już na pewno zdrowszy od tego kupowanego z sklepach. Im więcej dodasz mąki pełnoziarnistej i ziarna, tym więcej błonnika i tym zdrowszy chlebek,
  • łatwy w wykonaniu. Potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie, ale w tym czasie możesz robić coś innego. Ja zostawiam go ostatnio na noc do wyrośnięcia, a do pieca wstawiam rano, przed treningiem. Dzięki temu moją rodzinę budzi rano cudowny zapach świeżego chleba.
  • i najważniejsze: możesz go przygotowywać razem z Twoją Pociechą!

Przepis na mój ulubiony, drożdżowy chlebek znajdziesz tutaj: http://mamaczarodziejka.pl/przepisy/pyszny-chleb-na-swiezych-drozdzach-niezawodny-przepis/

Patent na chleb na zakwasie też mam, ale że latem cieszy się mniejszą popularnością, post z przepisem pojawi się pewnie nie wcześniej niż we wrześniu.

Pin It